Marmara Adası’nın batısındaki Hayırsız Ada’da araştırma dalışı gerçekleştirildi.

Paylaş


“Türkiye Kıyıları Mercan Resif Deniz Doğa Alanlarını Geliştirme, Koruma, İzleme ve Yönetim Projesi” kapsamında Marmara Adası’nın batısındaki Hayırsız Ada’da araştırma dalışı gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz hafta Marmara Adası’nda iki önemli etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bunlardan ilki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Barış Özalp’in bilim koordinatörü olduğu “Türkiye Kıyıları Mercan Resif Deniz Doğa Alanlarını Geliştirme, Koruma, İzleme ve Yönetim Projesi” kapsamında ekibiyle birlikte Hayırsız Ada araştırma dalışı oldu.

UNDP’nin desteklediği ve Çanakkale Sualtı Sporları derneğinin idari yürütücüsü olduğu proje kapsamında Bozcaada’nın ardından Hayırsız Ada çevresindeki Savalia Savaglia türü mercanlar araştırılıyor.

Doç. Dr. Barış Özalp Marmara Kaymakamı Murat Çiçek’i ve Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy’u ziyaret etti. Çiçek ve Aksoy’a proje hakkında bilgi verdi. Marmara Adası saha çalışmalarına katkıları için teşekkür etti. Hayırsız Ada çevresinde nesli tehlike altında olan Savalia Savaglia türü mercanların fotoğraflarını paylaştı. Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’nin yerel destekçi olarak saha çalışmasında yer aldı. Batuhan Çakır çalışmalara eşlik etti.

Özalp, mercan projesinin de destekçisi olan Sualtı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği’nin  (SUFOD) Marmara Adası çevresi dalışına da katıldı. Marmara Kaymakamı Murat Çiçek’in dalışına güvenlik dalgıcı olarak eşlik etti.

2016-2019 yıllarında TÜBİTAK projesi kapsamında Marmara Adası çevresinde yaptığı dalışlarda mercan türünün oluşturduğu habitatların yüksek biyoçeşitliliğe katkısına odaklanan Özalp bu türün Akdeniz’de birçok ülkede koruma altında olduğuna dikkat çekmektedir.

Sualtı araştırması kapsamında mercan habitatları incelenmektedir. Mercan türünün ekolojileri, alan demografisi, etkileşimde olduğu canlı alanları ve sağlık durumları inceleniyor ve dağılım haritası çıkarılıyor. UNDP Türkiye himayesinde gerçekleştirilen proje ülkemizin ikinci uluslararası destekli mercan projesidir.

Sualtı araştırması kapsamında mercan habitatları incelenmektedir. Mercan türünün ekolojileri, alan demografisi, etkileşimde olduğu canlı alanları ve sağlık durumları inceleniyor ve dağılım haritası çıkarılıyor. UNDP Türkiye himayesinde gerçekleştirilen proje ülkemizin ikinci uluslararası destekli mercan projesidir.

Aslında bir bitki değil hayvansal omurgasız olan Savalia Savaglia mercanı Yaman Koray’ın Deniz Ağacı kitabına adını vermişti. Doç Dr. Barış Özalp’in paylaştığı fotoğraf Hayırsız Ada yakınında derin suda çekilmiştir. Yaman Koray’ın Deniz Ağacı romanına adını veren Savalia Savaglia türü mercan görülmektedir. Nesli tehlike altında olan mercan türü Hayırsız Ada çevresinde geniş dağılım göstermektedir. Mercanların yayılım bölgesi deniz canlıları için barınma, beslenme ve üremi alanı oluşturmaktadır. Bu yüzden mercanlar hakkında farkındalığın artırılmasına ve bölgenin koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Proje kapsamında ülkemizde ilk kez Savalia Savaglia mercan alanları bilimsel kitabı çıkması planlanmaktadır. Ayrıca Marmara Adası Mercan Belgeselinin Kasım ayında yayınlanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.