Bakanlığın 6 Kasım Genelgesine Tepkiler Sürüyor “Uygulama Sürdürülebilir Balıkçılık İlkelerine Ters”

Paylaş


 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teklifiyle Ulaştırma ve Altpayı Bakanlığı’nın, 6 Kasım’da İstanbul Boğazı’nı 14 saat süreyle, endüstriye balık avcılığının rahat yapılabilmesi için gemi ulaşımına kapatma kararı tartışılmaya devam ediyor.

Palamut ve lüfer-çinekop başta olmak üzere ekonomik değeri olan balık sürülerinin İstanbul Boğazı’na girdiği günlerde, avcılığın rahat yapılabilmesi için İstanbul Boğazı’nın 6 kasım’da 14 saat süreyle gemi geçişlerine kapatılması kararı alındı.

Bu karar, endüstriyel balıkçılar arasında sevinçle karşılanırken, temel gerekçe halka ucuz ve bol balık yedirmek olduğu dile getirildi.

Konunun uzun yıllardır takipçisi olan uzmanlar, akademi ve küçük balıkçılarla, amatör balıkçılar ise karara tepki gösteriyorlar.

TÜDAV (Türk deniz Araştırmaları Vakfı) Başkanı ve İÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, kurumunun twitter hesabından bakanlık genelgesini paylaştı ve “Bu uygulama yanlıştır, sürdürülebilir balıkçılık ilkelerine terstir, yanlıştan dönülmelidir, biyolojik koridor korunmalıdır.” Dedi.

 

“Stoklar tüketilirse, gelecek seneye balık bulamazsınız.”

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahsen Yüksek de, Hürriyet’de yer alan açıklamasında şöyle konuştu: “Marmara zaten hasarlı bir ekosistem ve bunu onarmak için Bilim Kurulu kuruldu. Bilimsel çalışmalar sonucunda Marmara’ya olan baskılar ve bunların nasıl ortadan kaldırılacağı çalışıldı. Bunlardan biri de, aşırı balık avcılığıydı. Boğazlar balığın göç yolu. Siz balığı Marmara Denizi’ne girmeden ya da Karadeniz’e çıkmadan yok ederseniz, yaşama şansı bırakmazsınız ve gelecek seneye ürün verecek balık bulamazsınız. Ekosistem uyumlu avcılıkta stoklar tamamen yok edilmez, gelecek dönemlere katkı verecek balık miktarı korunur. Boğazlarda bu şekilde avcılığa izin verilmesi, stokların tamamen tüketilmesine neden olur.”

 

Aynı üniversiteden Prof. Dr. Saadet karakulak da aynı görüşte: “Dönem itibariyle şu anda en çok palamut ve lüfer avcılığı yapılıyor. İki tür de son yıllarda stokları azalan türlerimiz…”

 

Verilen izni savunan endüstriyel balıkçılarla, karara tepki gösteren boğazda avcılık yapan küçük balıkçılar ve amatör balıkçıların görüşleri ise burada.

https://www.dha.com.tr/foto-galeri/istanbul-bogazi-icin-6-kasim-tartismasi-2154695

 

Konuyla ilgili en önemli kaynaklardan biri ise Kadir Can’ın Balık Ağ(a)lara takıldı kitabında. Kitapta boğaz ve Marmara dahil, balığın bir zamanlar nasıl kırıldığını, aşırı avcılık sonrası hangi türlerin yok olduğunu resimleri ve tanıklıklarıyla çok güzel anlatıyor.

https://www.nadirkitap.com/balik-agalara-takildi-kadir-can-kitap5667323.html

“Bir zamanlar İstanbul Boğazı’nda gırgır tekneleri avda. – Kadir Can, Balık Ağ(a)alara Takıldı…”